Det kan låta konstigt att någon skulle bevilja ett mikrolån utan inkomst. Alla banker och kreditbolag är ju bara ute efter att tjäna pengar och vill kunna få tillbaka det de lånar ut. Meden rejäl ränta uppe på allt annat.  Därför så har de flesta ett minimum belopp för vilken årsinkomst man måste ha. Om man inte tjänar tillräckligt med pengar, eller inte har fast anställning, så nekar de lånet.

Mikrolån utan inkomst däremot innebär att de inte ser på om man har ett stadigt jobb eller kanske är låginkomsttagare. Bankerna vet att med a-kassa eller föräldrapenning, till exempel, så kommer man att kunna betala tillbaka de pengar man lånat. Detta är trots allt deras intresse, det handlar om affärer. När man väger riskerna mot förtjänsten så lönar det sig ändå för dem.

Det kan bli något dyrare med ett mikrolån utan inkomst. Bankerna kompenserar den risk de tar med att kräva högre ränta. Detta är mer vanligt när man i tillägg har betalningsanmärkningar. Innan man bestämmer sig för att göra en ansökan är det därför bäst att jämföra och se vem som har de bästa villkoren. Valmöjligheterna är färre med mikrolån utan inkomst men de finns där i alla fall.